Rally-O

WAT IS RALLY O(BEDIENCE)?

Rally O is een leuke hondensport waarbij verschillende oefeningen worden afgebeeld op bordjes die in een parcoursvorm wordt uitgezet.

Deze oefeningen zijn een mix van FCI Obedience oefeningen maar ook oefeningen uit Agility en Hoopers (bijv. lage sprongen, korte tunnels, paaltjes, hoops, tonnen) of Doggy Dance (bijv. twist & turn, wave).

Wat Rally O o.a. onderschiedt van de reguliere Obedience is niet alleen het parcours die zelfstasndig door de hond en handler wordt gelopen. Maar ook dat er tijdens het lopen van een  parcours de hond aangemoedigd mag worden met stem, lichaam, handenklap etc., meerdere stemsignalen (commando’s) mogen worden gegeven en handhulpen mogen worden gebruikt om de oefeningen uit te voeren. En dat ook tijdens het lopen van een brevet (proef). Dit maakt deze hondensport wat toegankelijker voor een diversiteit aan handlers en honden.

Voorop staat dus zeker het plezier wat handler en hond samen hebben tijdens het uitvoeren van de oefeningen.

DOELSTELLING VAN RALLY O

De doelstelling van Rally O is om zo vloeiend mogelijk een parcours te lopen volgens de uitgezette bordjes.

HET ONTSTAAN VAN RALLY O

Rally Obedience komt van oorspronk uit Verenigde Staten en is in het jaar 2000 bedacht door Dhr. Charels L. (Bud) Kramer.

Binnen de Obedience wordt iets gedaan dat bekend staat als „doodlen“. Het zijn een korte, speelse oefeningetjes waarmee de aandacht van de hond voor handler wordt bevorderd en die tegelijk training zijn voor de echt, strakke Obedience oefeningen. Dhr. Kramer kwam op het idee om deze oefeningen („doodles“) achterelkaar in een parcoursvorm (een „rally“) te zetten. Zijn bedoeling hierbij was om juist een speelsere omgang tussen hond en handler te bereiken.

Toen de gehoorzaamheid (Obedience) ten koste van behendigheid (Agility) in Amerika aan populariteit dreigde te verliezen, zocht men een alternatief om deze sport weer populair te maken.

Door de gehoorzaamheid in een ander jasje te gieten en daar wat andere elementen (Agility, Hoopers etc) bij toe voegen, onstond Rally O.

VOOR WIE IS RALLY O?

 Het leuke aan Rally O is dat het eigenlijk bijna geen beperkingen stelt aan hond of handler, en dat dus vrijwel iedereen kan meedoen. De enige voorwaarde is eigenlijk dat de hond minimaal half jaar is en dat de hond en handler een aantal basisvaardigheden bezitten (bijv. zit en af op stemsignaal/commando).

Zo blijkt de sport  ook uitermate geschikt voor honden die vanwege hun fysieke conditie of leeftijd niet (meer) kunnen meedoen aan Obedience of Agility. Honden die al jaren stilstaan, bijv. als gevolg van artrose, mogen plotselling weer met hun baasje aan de gang, en vaak met groot succes en kwispelende staarten.

Maar ook drukke honden die veel aandacht vragen, blijken tijdens de Rally O veel beheerster, mede omdat ze door de onvoorspeelbaarheid van het parcours zo goed moeten opletten en hun best moeten doen voor alweer  een volgende beloning.

HOE MOEILIJK IS RALLY O?

Voor de meeste handlers is vooral wennen het lopen in een parcours, het leren kennen van de bordjes en de bijbehorende oefeningen (sommige daarvan wijken af van wat we uit de EGG en Obedience kennen, maar in de basis is er toch veel herkenbaars) en het lopen van de hond zowel aan de linker- dan aan de rechterkant.

Naarmate de handler verder komt wordt vanzelfsprekend wel steeds meer nadruk gelegd op een goede uitvoering en de oefeningen worden moeilijker.

Snelheid is daarbij niet van belang. Bij Rally O wordt vooral gekeken naar de nette afwerking van de oefeningen en het plezier van samenwerken. Meer informatie over de Rally O(bedience) is te vinden bij Rally Obedience NL www.rally-o.nl en bij Raad Van Beheer www.houdenvanhonden.nl